Ostružinový likér
Nikdy jsem ho neochutnala, ale při pohledu na letošní úrodu u rodičů jsem měla jasno a chtěla jsem ho vyzkoušet.
Recept je velmi jednoduchý. Narazila jsem na něj v jednom deníku.
500g ostružin
250g cukru
1l vodky
Omyté a osušené ostružiny prosypeme cukrem a zalijeme vodkou. Uzavřeme do sklenice, potřeseme, aby se vše spojilo a necháme stát 6 týdnů na teplém místě. Občas opět potřeseme. Po uplynutí doby přecedíme přes plátno a dobrota je hotová.
A teď můj vlastní recept.
1000g ostružin
250g cukru
1l vodky
No jo, prostě jsem se spletla. O likéru mluvím od pondělí, ale recept jsem nechala u mamky. Proto jsem to odkládala. Dnes si ho donesu domů a ještě to udělám blbě. 🙂 Teď si ze mě Martin dělá srandu. Až když jsem uzavřela sklenici, všimla jsem si, že ostružin jsem dala jednou tolik. Snad to ničemu neublíží. Třeba nakonec bude ještě chutnější 🙂 Musíme pár týdnů vydržet.
Teď z jiného soudku. Včera jsme si udělali výlet do Ikea a můj Martin mně koupil tuto krasavici. Našla sem si, že se jmenuje Clusia. Takže teď pátrám na internetu po informacích o této krásné rostlině, abych ji svojí péčí nějak neublížila.
Krásný večer Vám všem 🙂
Tedy Helenko to je úroda! Taky máme ostružiny, ale jenom pár prutů na mlsání. Likér bude určitě výborný a kytička je moc pěkná tak ať se jí u tebe daří
No né likér z ostružin jsem ještě neslyšela, ale recept vypadá velmi lákavě. Ale jak se koukám ostužin bylo hodně 🙂
To bych mohla zkusit, ostružin je letos víc než dost
Ostružin mám letos málo, tak je raději sním syrové.
Kytička je moc pěkná.
Ostružim je letos tolik, že budu mít obrovské starosti, abych je všechny zpracovala. Díky za báječný recept, určitě se bude hodit.
Téda,Heli,recept si poznamenám…doufám,že dobře
Ale vyzkouším nejspíš až napřesrok,protože letos máme ostružiny poprvé a zase tolik jich není
[1]: Vlasti, naštěstí se už v neděli rodiče vrací, takže na ně zbyde spousta ostružin. Dozrávají celkem pomalu.
[2]: Jsem zvědavá, zda bude dobrý
[3]: Jo jo, doporučuji.
[4]: Jarmilko, tak třeba příští rok. To už budeš mít reference, jestli je likér i dobrý.
[5]: a to si můžeš vybrat z dvou verzí receptu
[6]:[7]: Blani, třeba ta moje verze bude nakonec lepší. Však pak dám vědět, jak nám chutná.
Ahoj Helí!
Teda to je krásná fotka ostružin! Kam teď kouknu, tak se vaří, peče, likéruje s ostružinami!
My jsme si také koupili ostružinovou marmeládu a je to velikánská lahůdka.
Tak dej pak vědět, jak likér nakonec dopadl jo? Já bych řekla, že bude prostě více ostružinový, ale že bude určitě dobrý.
Kytku jsi dostala náramnou.
Helí měj se moc moc hezky.
Podobný likérky dělá moje teta, akorát místo vodky používá slivovici. A na to, že slivovici nepiju, tak je to výborný!
Tak to musí chutnat dobře 😉
Helenko moc krásná kytička,ale určitě najdeš jak ji pěstovat.
Ostružin,že jsi dala více,tím nic nezkazíš,bude to určitě dobré,již až k nám cítím tu vůni dobrého likéru.
Helenko měj hezký víkend.
Zrovna včera jsem otrhala ostružiny do koláče,ale už vím do čeho vrazím další várku
[9]: ahoj Šári, věřím, že likér jsem nepokazila, spíš vylepšila. Dám pak vědět
[10]: trošku jsem pátrala po netu a těch receptů je spousta. No co, příští rok můžu vyzkoušet zas jiný.
[11]: No jsem zvědavá jaké to bude.
[12]: Miluško, děkuji za útěchu. Ale neboj, nedělám si z toho hlavu. Určitě bude likér výborný.
[13]: Jani, ráda jsem inspirovala.
Krásné ostružiny !!
Tak tam přidej ještě trochu cukru a vodky a budeš to mít jako ze dvou dávek, neee
[15]: Janko, nechám to tak…mamka bude dělat likér taky, tak je pak budeme porovnávat
Helenko naloženo,teď budeme čekat jak to dopadne
Třebas bude fakt lepší. Rozhodně bude jemnější – míň alkoholický. Já takhle dělám griotku. Poprvé jsem dělala z dvojité dávky a zapoměla jsem zdvojit alkohol. Ale je výborná, se švagrovou vždycky vypijeme sami dvě celý litr a vůbec se neopijeme
Mňam, ostružiny! Vymrzly mi.
Dělávala jsem z nich džem – byl vynikající na vánoční cukroví, do dortů – jsou lahodně pikantní
Určitě se Ti likér podaří a všem bude chutnat – to chce zimu a krb a dobrou knihu a budete, jak v Anglii
Kytička je pěkná, máš hodného manžela
Ostružinový likér musí být dobrý. Možná bude hodně podobný griotce. Já bych to zkusila, ale kdo by to pil, když musím opatrně s cukrem i s alkoholem kvůli diabetu.
[17]: Jani, pak dej vědět…taky ještě čekám
[18]: to je super. Moc doufám, že to bude mňamka.
[19]: …no spíš budoucího manžela
[20]: Jituško, uvidíme. Jsem na to moc zvědavá.
Lahodné likéry od skutečného experta na alkoholické nápoje:
http://www.alkoexpert.cz/10006-likery